Je kan SOA's oplopen na de seks het woord SOA staat voor seksueel overdraagbare aandoening. Er zijn vele soorten SOA's de meest voorkomende zijn Chlamydia, Genitale Wratten, Genitale Herpes, Gonorroe, Hepatitis B, Trichomonas, Syfilis en HIV. Hoe mensen krijgen dat in een jaar? Bij Chlamydia zijn er 60.000 nieuwe besmettingen per jaar. Bij Genitale Wratten zijn er 25.000 nieuwe besmettingen per jaar. Bij Genitale Herpes zijn er 12.000 nieuwe besmettingen per jaar. Bij Gonorroe zijn er 6.000 nieuwe besmettingen per jaar. Bij Hepatitis B zijn er 2.000 nieuwe besmettingen per jaar. Bij Trichomonas ook 2.000 nieuwe besmettingen per jaar. Bij Syfilis zijn er 750 nieuwe besmettingen per jaar. Bij HIV zijn er 500 tot 700 nieuwe besmettingen per jaar.
Wat gebeurt er als je een SOA hebt. Bij Chlamydia krijg je last van pijn in de balzak en een branderig gevoel tijdens het plassen dit zijn kenmerken van Chlamydia bij een man. Bij de vrouw bloed verlies kort na vrijen en jeuk bij de anus. Bij Genitale Wratten krijg je wratten rondom je geslachtsdeel, jeuk en pijn of een branderig gevoel dit hebben de vrouwen als de mannen. bij Gonorroe krijg je veel pus-achtige afscheiding uit de plasbuis, slijmerige of pus-achtige afscheiding tijdens ontlasting dit zijn de kenmerken van Gonorroe bij een man. Bij de vrouw bloedverlies terwijl je niet ongesteld bent, vaginale afscheiding die stinkt en kan pus zijn en slijmerige of pus-achtige scheiding tijdens ontlasting. Bij Hepatitis B krijg je pijn in de onderbuik, huidafwijkingen en spier- en gewichtspijn, gewichtsontstekingen. Bij Genitale Herpes krijg je zowel mannen als vrouwen last van jeuk en geïrriteerd, brandige of pijnlijk gevoel en rode plekjes op je huid dit zijn een paar kenmerken die je hebt als je Genitale Herpes hebt. Bij Trichomonas krijgen mannen last van een ontstoken eikel, plassen kan pijnlijk zijn en sommige mannen krijgen last van een ontstoken plasbuis. Vrouwen krijgen last van een ontstoken vagina en kan pijnlijk zijn. Bij Syfilis krijgen zowel mannen als vrouwen last van opgezette klieren, haaruitval, koppijn, keelpijn en vermoeid, oog klachten en oogbol ontsteking. Bij HIV krijg je last van koorts, voel je je beroerd en haar uitslag. Als je langer HIV hebt krijg je last van diarree, nacht zweten, gewichtsverlies en kortademigheid.
Dit zijn de 8 meest voorkomende SOA's en de kenmerken van als je het hebt, dus gebruik altijd een voorbehoedsmiddelen als je dit niet wilt krijgen. Een condoom is een goed voorbehoedsmiddel, Want et zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt en ook geen SOA's kan krijgen hoe je een condoom om doet moet je denk ik aan iemand vragen, Want zien is beter dan dat je het alleen leest.
Tijdens de seks is het heel belangrijk dat het veilig gebeurd, er zijn verschillende dingen waardoor dat kan.
Veel mensen gebruiken tijdens de seks een condoom. Deze word gebruikt om soa's en zwangerschappen tegen te aan.
Voor vrouwen en mannen zijn condooms maar bij de meeste word de mannencondoom gebruikt.
Als de maat van de condoom niet goed is geeft het geen bescherming en dus is de kans op soa's en zwangerschappen alsnog aanwezig.
De kans dat je na seks met een condoom alsnog zwanger word is 18% maar voor de bescherming tegen soa's is het heel geschikt.
Na een keer de condoom gebruiken moet je hem weggooien.
Ook is de anticonceptiepil een goede optie om zwangerschappen te voorkomen. Dit zorgt er namelijk voor dat er tijdens de menstruatie geen eicel vrijkomt en doet iets met de baarmoederwand dat er geen bevruchtte eicel in kan nestelen dus kan er geen zwangerschap plaats vinden.
Sommige vrouwen hebben tijdens de menstruatie heel veel last van bijvoorbeeld buikpijn (kramp) en rugpijn of vallen flauw doordat ze te weinig ijzers eten tijdens de menstruatie. In je bloed zitten ijzers en dat heeft je lichaam nodig.
Voor die dingen is het ook mogelijk om aan de pil te gaan je hoeft daarvoor dus niet eens seks te willen hebben.
De pil moet je elke dag slikken drie weken lang en dan een week niet.
Een spiraaltje is ook een optie om zwangerschap te voorkomen.
Het is een klein voorwerp dat word geplaatst in de baarmoeder. Dit is al jaren de meest betrouwbare manier om er zorgen dat je niet zwanger word. Ook is het goedkoop en de meest gebruikte lange termijn oplossing om zwangerschap te voorkomen.
Na vijf jaar moet het spiraaltje verwisseld worden en tussen die tijd kan je het altijd nog weg laten halen voor het geval dat je toch nog kinderen wil.
Een ander soort spiraaltje is het koperspiraaltje.
Deze word net als het normale spiraaltje in de baarmoederwand aangebracht en bevat koper (vandaar de naam).
Dit zorgt ervoor dat de zaadcellen die in de baarmoeder komen meteen onvruchtbaar worden gemaakt.
Ook zorgt dit spiraaltje ervoor dat de bevruchtte eicel niet in de baarmoederwand komt te zitten.
Na vijf tot tien jaar moet het spiraaltje verwisseld worden en tussen die tijd kan je het altijd nog weg laten halen voor het geval dat je toch nog kinderen wil.
De prikpil zorgt ervoor dat er geen zwangerschap kan plaatsvinden.
Dit word als injectie ingebracht in de bilspier of soms in de bovenarm. Dit bevat alleen progestageen.
Elke twaalf maanden moet dit opnieuw ingebracht worden om het te laten werken.
De minipil bevat alleen progestageen en wordt elke dag zonder stopweek geslikt.
De minipil bevat geen dus niet zoals andere pillen oestrogeenhormoon. Deze pil is iets minder betrouwbaar dan de gewone anticonceptiepillen.
Daarom is het belangrijk om de minipil elke dag op ongeveer het zelfde tijdstip te nemen.
Tijdens de puberteit ontstaan er hormonen en secundaire geslachtskenmerken.
De vrouw heeft best veel hormonen. Om te beginnen heb je FSH dit zorgt voor de rijping van de eicellen. Ook zorgt dit voor de productie van oestrogeen. Dit helpt mee aan ontwikkeling van je secundaire geslachtskenmerken. Als tweede hebben vrouwen LH, dit stimuleert de ovulatie.
Ten derde hebben vrouwen oestrogeen. Dit zorgt dus voor de secundaire geslachtkernmerken. Als laatste heb je progesteron.
Dit helpt bij het verdikken van je baarmoederslijmvlies.
De man heeft een stuk minder hormonen. Eigenlijk alleen testosteron, dit zorgt voor heel veel.
Ten eerste voor je secundaire geslachtskenmerken. Daarna ook voor je spieropbouw en beharing.
Primaire en secundaire geslachtskenmerken:
Maak jouw eigen website met JouwWeb